пʼятницю, 12 липня 2013 р.

Методика визначення самооцінки особистості

Теорію про самооцінку я вам коротко розповіла у минулій частині, а сьогодні хочу запропонувати кілька методик для проведення самостійного дослідження. Всі вони загально відомі та доступні для перегляду або завантаження на теренах Інтернет, тому, думаю, немає потреби окремо їх описувати і займати місце.


Отже, умовний ТОП – 5 виглядає приблизно так:

1.  Тест «Дерево» - найцікавіша, на мою думку, методика визначення самооцінки, тому її я надам повністю.
2. Методика вивчення загальної самооцінки – досить проста діагностика дослідження самооцінки особистості, яка дозволяє отримати якісний і правдивий  результат.
3. Методика Дембо – Рубінштейн за модифікацією А. Прихожан – одна з найсерйозніших у своєму жанрі, тому і поставитись до процесу тестування варто відповідально та вдумливо.
4. Методика дослідження самооцінки (запропонована С.Будасси, інтегрована Ю.Я.Кисельовим) – досить складна та не дуже зрозуміла у використанні, хоча результат видає достовірний, оскільки розрахована на спеціалістів.
5. Методика визначення видів самооцінки – непроста у своєму виконання, проте дуже інформативна.
І як обіцяла – Тест «Дерево»
Добре роздивіться картинку і виберіть для себе «чоловічка», який найбільше припав до душі, тобто нагадує себе.
А тепер результат:
Чоловічки під номерами 1, 3, 6, 7 характеризують установку на подолання перешкод.
Чоловічки під номерами  2, 11, 12, 16, 17, 18, 19 заявляють про активну життєву позицію та демонструють показники комунікабельності, дружньої підтримки, взаєморозуміння, взаємодопомоги, інколи, нехтування власними інтересами заради інших, альтруїзму.
Чоловічок під номером 4 вказує на стійкість позицій (бажання досягти успіху без подолання перешкод).
Чоловічки під номерами 10 та 15 впевнені у власних силах, комфортному стані, нормальній адаптації, досить високому статусі у колективі.
Чоловічок під номером 9 має яскраву мотивацію на розваги.
Чоловічки під номерами 13 та 21 мають потребу у зміні діяльності, у відпочинку; вони демонструють замкнутість, тривожність, відчуженість, образу, гнів, що може бути проявом серйозних проблем в колективі або особистих негараздів.
Чоловічок під номером 5  заявляє про втомлюваність, загальну слабкість, невеликий запас сил.
Чоловічок під номером 8 говорить про усування від колективних справ, відхід у себе, замкнутість, самотність.
Чоловічок під номером 20 має безпідставне бажання бути лідером, «командувати», «щоб моє було зверху», прагне досягти лідерства в мікрогрупах; простежується завищена самооцінка та установка на лідерство
Чоловічок під номером 14 активно афішує кризовий стан, «падіння у прірву»; незадоволення ситуацією, що склалась в колективі, бажання привернути до себе увагу, в деяких випадках – бездіяльність, пасивність як роль, демонстративно занижена самооцінка: «Я сам нічого не можу».
Бажаю усім хороший та очікуваних результатів! Будьте відверті і приготуйтесь до правди!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар