вівторок, 16 липня 2013 р.

Самоповага – неодмінна складова успіху особистості

Дослівно самоповага трактується як повага до себе. Що це означає і за, що ми себе поважаємо? Ще з раннього дитинства ми потребуємо схвалення нашої діяльності. Тільки у тому випадку, коли зроблене нами достойно оцінено та відзначено ми почуваємося задоволеними результатом. З часом така похвала і підбадьорення можуть бути і власними. Адже ми завжди маємо і особисте ставлення до того, що відбувається, відповідно і власну оцінку. Чим більше позитивних та корисних речей у житті ми робимо, тим вищим є показник нашої самоповаги. Це наче постійне повторення дитячих примовлянь: Я – МОЛОДЕЦЬ, Я – РОЗУМНИК, Я – ХОРОШИЙ.

Шанобливе, приязне, привітне ставлення до себе проявляється в почуттях задоволеності собою, радості, гордості та симпатії відносно себе. Рівень самоповаги впливає на поведінку особистості, на те яку діяльність вона обирає, з якими людьми спілкується, які форми захисту їй притаманні, якими способами долає труднощі, як організовує власне життя тощо.
У психології прийняти вираховувати самоповагу як співвідношення успіхів до домагань. Це означає, що чим більше успіхів ви досягли відповідно до власних домагань, тим вищою буде самоповага. Хоча, як на мене, усі ці поняття дуже тісно пов’язані та взаємозалежні.
Рівень успіху та домагань відповідає рівню самоповаги. Така формула актуальна для всіх видів діяльності особистості, адже життєвий, комерційний, професійних успіх особистості залежить в першу чергу від рівня її домагань та віддзеркалюється на самоповазі.
Успіх – це позитивний результат будь-якої роботи, якнайкраще вирішення поставлених завдань та досягнення мети. Ми завжди оцінюємо власну діяльність як успішну чи не успішну, робимо висновки, аналізуємо і плануючи подальшу свою активність співвідносимо з отриманим досвідом.
Рівень домагань особистості – прагнення людини зайняти певну позицію у шкалі власних життєвих цінностей, тобто особистість конкретно знає чого хоче і очікує від себе такої самовіддачі, яка би її задовольнила.
Тож, поважайте себе і будьте успішними!

Немає коментарів:

Дописати коментар