вівторок, 25 червня 2013 р.

Самопізнання – передумова успіху


Успішною називається особистість, яка досягла вагомих результатів у певному виді діяльності. При чому, будь-яка людина може стати благополучною, якщо займатиметься своєю справою. Як визначити цю «свою» справу? Напевно, інтуїтивно. Адже, погодьтеся, є ж конкретна річ, яка виходить у вас найліпше, без додаткових зусиль. Кожна людина є носієм скарбу і наше завдання у цьому житті знайти його і розвинути, змусити приносити плоди.


Ось чому я кажу про самопізнання як першооснову формування цілісної самодостатньої зрілої особистості. Наш внутрішній світ унікальний і неповторний, нажаль, досить часто він ще й мало нам  знайомий. Дослідження себе, прийняття власної індивідуальності та сумлінна праця над відточенням майстерності – ось те, що дійсно повинно бути закладено в основу фундаменту успішного життя.
Крім того, на мою думку, важливою передумовою будь-якого розвивально-навчального процесу має бути діагностика вихідного матеріалу. У нашому випадку – власних психічних функцій та якостей особистості. Отже, варто ретельно підготуватися та підібрати доступні та ефективні засоби, способи, методи самопізнання. Саме з цього і почнемо роботу над собою.
Пізнавати доведеться таку психічну структуру як самосвідомість – тобто уявлення про себе. Самосвідомість формується протягом усього життя, відповідно, на різних етапах закладаються різні знання про певні властивості притаманні людині. Самосвідомість продукується у Я-концепцію, яка є відображенням думок, емоцій та поведінкових актів особистості.
Для успішного та самодостатнього життя необхідно мати позитивну Я-концепцію, тобто усвідомлювати себе як носія позитивних рис характеру, великих можливостей, високих інтелектуальних показників, значимих прикладів соціальної активності та поведінки. Цей процес є взаємозалежним, адже чим більше у вас нагод для самовдоволення, тим більше стверджуватиметься Я-концепція. А для отримання якомога більшої кількості хороших результатів необхідно постійно працювати над собою.
Отже, найважливіші умови самопізнання – це бажання до самовдосконалення, саморозвитку та досягнення успіху у житті.  Будь-якій справі найважливішим фактором є мотивація. Замотивуйте себе! Адже, можливо все, що до снаги для вашої свідомості. Проектування благополуччя – один з кроків його досягнення. Чим конкретніше ви будете бачити ціль, тим реальнішою вона ставатиме.
Успіхів та перемог!

Немає коментарів:

Дописати коментар