середу, 3 липня 2013 р.

Самопізнання. Прийом перший - самоспостереження


Чомусь прийнято вважати, що пізнання себе коханого це пасивна та малоефективна діяльність. Напроти – це навіть дуже динамічний і активний процес. Адже під дослідженням власної персони мається на увазі не інертне споглядання, а систематична кропітка праця, спрямована на визначення ключових рис, якостей та спрямованості особистості. Це дуже складна справа, оскільки необхідно виступати водночас і об’єктом і суб’єктом спостереження. А наша підсвідомість ой як не хоче наражати свідомість на небезпеку, тому блокує геть усі можливі раціональні висновки, які хоча б якимось чином загрожують похитнути усталену думку про себе.
Самопізнання – динамічний процес, оскільки людина постійно змінюється, відповідно, у неї з’являються нові характеристики та якості, які потрібно вивчати аби мати актуальну інформацію про свої можливості.
Дослідження власної особистості варто розпочинати із самоспостереження. Зокрема, необхідно брати до уваги усі дії, задуми, наміри, виконані плани та мрії, які трапляються на протязі часу спостереження. Скажімо, можна виділити для себе тиждень або два на протязі яких ретельно стежити за собою.


Примірний набір дослідника:
-    Папір та ручка – для екстреного нотування найбільш значимих подій, думок, вчинків і т.п.;
-    Щоденник (можна звичайний або електронний) – двічі на день робити такі записи: зранку – плани на день, ввечері – звіт про їх виконання;
-    Листок дозвілля – вказувати форми проведення вільного часу та їх зміст (наприклад, перегляд «ТАКОГО-ТО» фільму, читання «ТАКОЇ-ТО» книги, тощо).
Звівши все це докупи, можна первинно визначити власні риси, цілі, цінності, мотиви, здібності тощо. Тобто, той інструментарій, який допоможе у подальшій роботі над собою.
Дуже важливо спостерігати за собою об’єктивно, без емоцій та вболівання. Це важко, проте, мета виправдовує засоби! Для того, щоб накопичити нову інформацію на сервер Я-образу, варто відмовитись від автоматичних налаштувань самооцінки та безпристрасно і роботизовано слідкувати за власною поведінкою в різних життєвих ситуаціях, ловити свої думки, тощо.
Щиро вірю, що у вас все вдасться якнайкраще! Приємного проведення часу!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар